Пригожин напуска Русия. Ръководителят на ЧВК Вагнер отива в Беларус. Срещу

...
Пригожин напуска Русия. Ръководителят на ЧВК Вагнер отива в Беларус. Срещу
Коментари Харесай

Евгений Пригожин напуска Русия


Пригожин напуща Русия. Ръководителят на ЧВК „ Вагнер ” отива в Беларус. Срещу бойците му няма да бъдат повдигани обвинения, удостовери Кремъл.

24-часовият поход за правдивост на водача на съветските наемници от „ Вагнер “ завърши в събота вечерта. Шествието спря на 200 км от столицата на Русия. Така, една група от 25 000 души, без тежка техника, съумяха да преминат през територията на съвсем цялата страна. Това даде мотив за подозрения, че Пригожин е сключил договорка с ръководителите на армията и на службите да бъде отхвърлен президентът Владимир Путин. Всички пътища които през вчерашния ден бяха затворени, към този момент са отворени. Страната стартира да се връща към естествения живот.

Колкото внезапно напрежението ескалира в Русия, толкоз внезапно се успокои. Президентът на Беларус Александър Лукашенко е договорил с Евгений Пригожин да спре похода си към Москва.
„ Лукашенко познава Пригожин от дълго време - от 20 години и това е негова персонална самодейност, контрактувана с президента Путин. Благодарни сме на президента на Беларус за напъните му ”, сподели Дмитрий Песков, представител на Путин.

Веднага след новината, че Пригожин стопира похода на Вагнер, с изстрели във въздуха, негови наемници започнаха да напущат завладения от тях южен град Ростов на Дон. По улиците обаче хора приветстваха бойците в символ на поддръжка.

След заминаването на Пригожин от Русия, „ Вагнер ” евентуално ще се влее в редиците на постоянната съветска войска или ще бъде закрита.

„ Ако сте Евгений Пригожин, би трябвало да си наемете нов дегустатор за храната и да си пазите гърба, тъй като доста хора, в това число Путин, ще бъдат много ядосани от това, което видяхме. А, Путин не не помни. Често желае да си отмъсти на тези, които, съгласно него, са му забили нож в гърба ”, разяснява  Бриан Тейлър, професор от университета в Сиракуза.

Съгласно сделката с Беларус, всички обвинявания против Пригожин и бойците му ще бъдат оттеглени от управляващите с претекста да бъде избегнато клане.

Мълниеносният протест на „ Вагнер ” се разви без особена опозиция от страна на постоянните въоръжени сили на Русия. Според специалисти това повдига редица въпроси по отношение на властта на Путин в страна, която е и нуклеарната мощ. От вътрешния спор в Русия обаче най-голяма изгода има Украйна.

„ Човекът от Кремъл явно доста се опасява и евентуално се крие някъде. Не се демонстрира. Сигурен съм, че той към този момент не е в Москва. Той знае от какво се опасява, тъй като самичък е основал тази опасност ”, разяснява президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Междевруменно Европейски Съюз задейства своя Център за реагиране при рецесии, разгласи шефът на външните работи и сигурността на блока Жозеп Борел в отговор на събитията в Русия.

„ Преди Съвета по външни работи на Европейски Съюз в понеделник съгласувам дейностите си в границите на Европейския съюз и задействах центъра за реагиране при рецесии “, сподели Борел.

Световните водачи бяха обрани в мненията си по отношение на протичащото се в Русия. Премиерът на Англия Риши Сунак събра комитета „ Кобра ” и организира диалози с разнообразни политици. Той съобщи, че страната „ следи от близко обстановката “, като прикани „ всички страни да бъдат виновни и да пазят цивилното население “.

Еманюел Макрон също разгласи, че следи от близко обстановката в Русия. Френското външно министерство още в събота прикани французите да не пътуват към съветската страна.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън също следи деликатно ситуацията с групировката " Вагнер ".

„ Ще се консултираме със съдружници и сътрудници по отношение на това развиване “, сподели пред NBC News Адам Ходж, представител на Съвета за национална сигурност.

Според „ Ню Йорк Таймс “ американското разузнаване е знаело за възможни военни дейности от страна на Пригожин още в сряда. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР